En verder

Fan van FeyenoordEn verder woon ik in Rotterdam Schiebroek, tennis ik bij LTC Plaswijck, lees ik graag van alles, koop ik wijn bij Chateautjes, kerk ik in de Bergsingelkerk en ben ik fan van Feyenoord. Verder is een typerend kenmerk dat ik licht spastisch ben. Deze eigen-aardigheid, die verder niet zo spannend is, zorgt voor een iets afwijkend looppatroon en maakt dat ik mij fietsend per driewieler beweeg. Overigens erg handig om een kratje bier op de ‘bagagedrager’ mee te kunnen nemen!

Omgevallen boekenkast
Omgevallen boekenkast

Wat mijn literaire smaak betreft: ik houd zowel van Marten Toonder en Godfried Bomans als van Dostojewski en José Saramago. En naast boeken van Michel Houellebecq, Philip Roth en John Irving kun je in mijn boekenkast ook Bohumil Hrabal, J.M. Coetzee, Franz Kafka en George Orwell zien staan. Ware het niet dat ik mijn boeken op alfabetische volgorde naar genre heb geordend …

Filosofie
Wijsgerig gesproken ben ik zowel liefhebber van wilde denkers als Martin Heidegger, Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer, als van meer pragmatische types als Richard Rorty en Bruno Latour. Filosofen moeten vooral een zekere pathos en een eigen schrijfstijl hebben die mij raakt. Een speciale filosofe is voor mij Hannah Arendt. Haar werk is eens te meer voor mij gaan leven, nadat ik de schitterende biografie Hannah Arendt: For Love of the World van Elisabeth Young-Bruehl over haar las, ter voorbereiding van mijn eerste overweging. In het Nederlands is dit boek helaas gewoon ‘vertaald’ als Hannah Arendt: een biografie.

Management, economie, politiek en sociaal
Boeiende boeken uit mijn omgevallen boekenkast op het terrein van management & economie, politieke- & sociale wetenschappen hebben veelal ook een filosofische ondertoon. Met Tennissenbijvoorbeeld klassiekers over de economie als die van Achterhuis Het rijk van de schaarste en Robert L. Heilbronner De filosofen van het dagelijks brood (vertaling van: The worldly philosophers ). Of zie op politiek gebied het werk van Carl Schmitt Het begrip politiek en van Giorgio Agamben Homo sacer. Om over de echte griekse klassiekers van Plato en Aristoteles nog maar te zwijgen.

Theologie
Theologisch gezien gooien godsdienst-filosofische werken als Goden breken van Marc De Kesel, Erik Borgmans Metamorfosen en de aanstootgevende Brief aan de Romeinen van de ‘Nietzsche van de theologie’ Karl Barth hoge ogen. Maar ook hier ontbreken andere genres niet. Zo bieden zowel de psychologische benadering van bijbel-teksten zoals van Eugen Drerwermann en Henri Nouwen als meer ethische of literair getinte werken inspiratie voor mijn lekenpreken. Zo vind ik een ‘Kleine verhandeling over de grote deugden’ van André Comte-Sponville en ‘Vrije ruimte Filosoferen in Eigen-aardigheidorganisaties’ van Kessels, Boers en Mostert bij uitstek geschikt als basis voor een overweging over passionele liefde. En Jacks Miles’ literaire visie op de bijbel biedt verrassend licht op de ontwikkelingsgang van Mozes. Ook populaire managementliteratuur zoals de bestseller ‘Hoe wordt ik een rat? leent zich hiervoor uitstekend. Dit laatste genre is ook dankbaar recensiemateriaal.
Boekbespreking Jan Prij: Goden breken